...
plata cu cardul

Cum funcționează plata cu cardul? 

Fie că ești la supermarket, la restaurant sau într-un parc de distracții, plata cu cardul contactless este o facilitate de care trebuie să beneficiezi. Întrebările majore cu privire la plățile digitale rămân: cum funcționează plata cu cardul și de ce devine tot mai preferată de oameni ?  

Vom parcurge câțiva pași înapoi pe axa timpului pentru a aduce câteva lămuriri suplimentare pentru înțelegerea în profunzime a subiectului.

Fintech

Prescurtarea de “fintech” provine de la financial technology, în traducerea sa “tehnologia financiară”. Această tehnologie financiară întrunește toate procesele și acțiunile întreprinse de clienți în operarea banilor în mediul digital, tranzacțiile efectuate sau primite. O componentă foarte mare din fintech este reprezentată de criptomonede și blockchain, subiect pe care cu siguranță îl vom detalia în articolele viitoare!

Plățile digitale sunt un subiect cuprinzător din industria fintech. Datorită soluțiilor instalate pe device-urile POS sau mPOS sunt posibile tranzacțiile digitale. Cea mai cunoscută formă a plății electronice este plata cu cardul, fie el în format fizic sau digital, înregistrat pe dispozitive portabile precum: telefonul mobil, ceas, brățară. Conform ultimelor noutăți din industrie, plata se poate face și cu palma sau chiar cu fața.

Cum funcționează plata cu cardul digital?

Plata cu cardul intră în categoria plăților digitale și este posibilă datorită rețelelor de plată (Visa, Mastercard, PayPall etc). Ce fac rețelele de plată? Transferă banii de la plătitor către primitor.

În rețelele de plată se includ și cardurile, conturi bancare, blockchain, SWIFT network – rețea care permite instituțiilor financiare să întreprindă transferuri într-un mediu sigur.

Cel mai adesea, comercianții adoptă diferite modalități de încasare a plății, în timp ce clienții realizează tranzacții directe folosind de pe platformele folosite.

După apropierea cardului contactless de terminalul POS, informația este transmisă către procesorul de plăți al rețelei căreia îi este conectat cardul. Procesorul de plăți este componenta care transmite informația de la rețea către banca emitentă. Odată „anunțată” banca despre tranzacția ce se dorește a fi făcută, aceasta confirmă sau infirmă dacă resursele plătitorului sunt suficiente și dacă da, autorizează tranzacția. Informația se întoarce înapoi prin intermediul terminalului POS sau mPOS, transmisă prin rețea.

De ce este preferată plata cu cardul digital?

Plata cu cardul digital aduce numeroase avantaje atât comerciantului cât și clientul, motiv pentru care a devenit tot mai populară și mai preferată de ambele părți menționate.

Câteva aspecte generale de care oamenii beneficiază în folosirea plăților digitale sunt:

  • Eficiență – viteza cu care încasezi crește semnificativ, iar tu business-ul rulează într-un ritm mai alert și poate servi mai mulți clienți
  • Agilitate – o plată digitală poate dura până la 10 secunde din momentul în care clientul își apropie cardul de terminalul POS
  • Gestionare – plățile, stocurile, vânzările efectuate de un comerciant sunt ierarhizate mai ușor, iar clientul are acces nelimitat la bonul digital
  • Nu există constrângeri – datorită dispozitivelor mPOS care facilitează plata cu cardul, comerciantul nu mai trebuie să refuze cererea de a plăti digital din partea clienților, iar clienții sunt scutiți de drumuri la bancomat și pot face câte cumpărături doresc
  • Eco-friendly – bonul emis în format digital reduce din consumul de hârtie folosit în printarea bonurilor de hârtie, de asemenea, nu ocupă spațiu și nu este deteriorabil
  • Securitate – tranzacțiile sunt criptate și procesate într-un mediu sigur și verificat

MonePOS by AROBS este o soluție de plată de tip software care face posibilă plata cu cardul digital prin transmiterea informației dintre rețea și bancă. MonePOS este un mPOS caracterizat rapiditatea cu care realizează plăți contactless – 10 secunde. De asemenea, portabilitatea este caracteristică unui POS mobil, dar MonePOS oferă și bonul digital prin scanarea unui cod QR, tocmai pentru a lăsa afacerii libertate totală de desfășurare, fără să mai aibă în vedere problema suplimentelor de hârtie pentru bonuri.

Cu MonePOS poți accepta și tu plăți digitale!

Urmărește-ne și pe social media:

MonePOS-logo-trs

Suntem ONLINE

Copyright © 2021
by AROBS Transilvania Software

Cluj-Napoca

Ciprian Fonoage

Email: [email protected]
Telefon: 0741 227 627