...
banner istoria POS 1

Istoria sistemelor POS, episodul 1: Casele de marcat timpurii

Marile invenții vin mereu la pachet cu o poveste fascinantă: una dintre ele, datată în 1879, când proprietarul unui bar a creat prima casă de marcat mecanică pentru a contracara furturile de bani comise de personalul său.

În vremuri moderne, ne este greu să ne imaginăm că înainte de anii 1880, un bar, un restaurant sau un magazin putea funcționa fără un POS sau mPOS care să înregistreze toate încasările realizate într-o zi. Însă tocmai acele vremuri au demonstrat necesitatea dezvoltării terminalelor de vânzare, așa cum le numim astăzi.

Explorând evoluția sistemelor POS, de la ideea inițială inspirată de furtul angajaților până la mPOS-urile moderne, ți-am pregătit o serie de articole captivante.  

Așadar, iată ce a însemnat primul sistem POS din istorie:

„Casierul Incoruptibil al lui Ritty”

În 1879, James Ritty, proprietarul barului The Pony House din Dayton, Ohio, a observat cum că afacerea suferea pierderi considerabile, iar el nu reușea să monitorizeze fiecare pas al personalului. Inspirat de situație, acesta a inventat prima casă de marcat mecanică recunoscută în istorie, și a numit-o în mod sugestiv „Casierul incoruptibil al lui Ritty”.

James Ritty a înființat o mică fabrică pentru a produce noua casă de marcat, dar a vândut doar una înainte de a-și vinde compania lui Jacob H. Eckert în 1881. Acesta din urmă a adăugat un sertar de numerar și un clopot pentru a alerta șefii la fiecare vânzare înregistrată, extinzând funcționalitățile inițiale ale casei de marcat.

Mai târziu, Eckhert și-a vândut compania lui John H. Patterson, care, cu ajutorul chitanțelor tipărite și unei echipe de vânzări profesioniste, a popularizat conceptul de casă de marcat.

Primele case de marcat computerizate

În următorul deceniu, casele de marcat nu au evoluat prea mult, în afară de faptul că deveneau din ce în ce mai populare. Acestea se găseau deja în fiecare magazin, bar sau restaurant. Abia în 1973 apare prima casă de marcat computerizată, care seamănă cu cea pe care o avem astăzi, dezvoltată de IBM.

Aceasta e reprezentat primul sistem POS în rețea, așa cum îl înțelegem astăzi, ce era capabil să opereze până la 128 de case de marcat ce înregistrau date de vânzări în același depozit central.

Apoi, POS-urile au evoluat rapid odată cu lansarea primului calculator personal IBM 5150 în 1981, care a dus la dezvoltarea primului sistem POS compatibil cu computerele de birou obișnuite. În anii ’80, apariția primelor carduri de credit a contribuit, de asemenea, la accelerarea evoluției terminalelor POS, care trebuiau să se actualizeze pentru a se potrivi cu schimbările din industria comercială.

În 1984, McDonald’s a introdus o casă de marcat cu microprocesor, creată de William Brobeck, cu butoane dedicate pentru fiecare produs, optimizând procesul de preluare a comenzilor. Această inovație l-a inspirat pe Gene Mosher în 1986 să dezvolte ViewTouch, un software pentru Atari ST, care a adus conceptul de butoane individuale pentru fiecare articol într-o interfață grafică.

Rămâi aproape ca să aflii din următoarele episoade cum a evoluat istoria sistemelor POS, de la primele case marcat și până la POS-urile folosite astăzi. Dar până atunci, descoperă cum poți rămâne  în pas cu tehnologia cu MonePOS by AROBS! 

Tranzacționează în siguranță cu MonePOS. Contactează-ne pentru detalii:

Urmărește-ne pe social media:

MonePOS-logo-trs

Suntem ONLINE

Copyright © 2021
by AROBS Transilvania Software

Cluj-Napoca

Ciprian Fonoage

Email: [email protected]
Telefon: 0741 227 627