...
cover plăți electronice

O imagine de ansamblu asupra evoluției recente a plăților digitale și perspective de viitor

Creșterea exponențială a utilizării de plăți eletronice din ultimii ani a adus în prim-plan ascensiunea plăților contactless, a portofelelor digitale și influența în creștere a entităților nebancare în spațiul plăților. Aceste tendințe le regăsim în cel mai recent raport marca Finextra – The Future of Payments 2023.

Studiul evidențiază faptul că, datorită confortului și eficienței  pe care le oferă opțiunile de plăți electronice, cererea și preferințele consumatorilor ne propulsează cu rapiditate către o societate fără numerar. Dar cum arată performanța plăților digitale la nivel global după anul 2022, și care sunt tendințele de viitor?

Cei mai noi indici privind plățile digitale în lume

În 2022, utilizarea banilor cash a scăzut cu aproape patru procente la nivel global. În ultimii cinci ani, volumul tranzacțiilor de plăți electronice la nivel global a crescut cu 17%. Aceste rezultate se regăsesc în cel mai recent raport anual de plăți, Global Payments Report 2023, al companiei globale de consultanță McKinsey.

Mai mult, potrivit raportului ResearchandMarkets, Europe POS Payment Methods 2023, consumatorii din întreaga lume au revenit la achizițiile din magazinele fizice și preferă în continuare opțiunile de plată digitală. În aprilie 2022, 52% dintre consumatori au ales să plătească mai rar cu numerar, iar 36% au optat pentru metode de plată contactless.

Pentru a satisface această cerere în schimbare, vânzătorii și comercianții se îndepărtează de sistemele POS tradiționale și îmbrățișează tehnologii avansate, cum sunt mPOS-urile. MonePOS by AROBS este, de asemenea, un dispozitiv mobil de plăți electronice, care asigură tranzacții contactless și paperless, sigure și eficiente.

Implementarea unor astfel de dispozitive în cadrul afacerilor va fi determinată de preferințele consumatorilor la nivel european. Potrivit aceluiași raport al ResearchandMarkets, deși numerarul rămâne dominant în Europa, a existat o creștere semnificativă a utilizării cardurilor de credit și debit contactless. În 2022, peste 60% din tranzacțiile de plată cu cardul la POS au fost contactless la nivel european.

Progresul plăților digitale în România

În 2022, conform studiului Digital Payments Index 2023 al Mastercard, România a obținut un scor de 56 din 100 în ceea ce privește plățile digitale. Rezultatul este calculat pe baza a trei sub-indici, ponderați în mod egal, iar România a înregistrat următoarele scoruri: 70 pentru Infrastructură, 55 pentru Cunoștințe și 44 pentru Utilizare. Rezultatele indică o ușoară creștere comparativ cu anul 2021.

Primul indicator se referă la gradul de pregătire al infrastructurii existente pentru efectuarea de plăți electronice. Scorul de 70 obținut de România în acest an se așteaptă să crească în continuare ca urmare a introducerii de noi soluții de plată și a implementării strategiilor şi a politicilor publice în domeniul transformării digitale.

Sub-indicele Cunoștințe evaluează înțelegerea și nivelul de informare al consumatorilor privind plățile digitale, obținând 55 de puncte din 100 în 2022. Astfel, se menține un potențial semnificativ de creștere în acest domeniu. Nu în ultimul rând, Sub-indicele Utilizare reflectă nivelul de adoptare al plăților digitale și locul lor în raport cu utilizarea numerarului. Deși este cel mai scăzut dintre indici, acesta arată deschiderea către folosirea plăților digitale în detrimentul cash-ului.

Așadar, conform celor mai recente studii privind perspectiva anului 2022, adoptarea plăților digitale este în continuă creștere la nivel global. Cu toate că renunțarea la banii cash este un proces mai îndelungat în rândul consumatorilor, infrastructura este unul dintre sub-indicii ce favorizează dezvoltarea lor.

De aceea, dacă nu ai încă o soluție de plăți electronice implementată în afacere, dispozitivul mobil MonePOS by AROBS poate fi ideal pentru a satisface nevoile clienților tăi, prin tranzacții contactless rapide și sigure.

Tranzacționează în siguranță cu MonePOS. Contactează-ne pentru detalii:

Urmărește-ne pe social media:

MonePOS-logo-trs

Suntem ONLINE

Copyright © 2021
by AROBS Transilvania Software

Cluj-Napoca

Ciprian Fonoage

Email: [email protected]
Telefon: 0741 227 627