...
Pentru binele tuturor, noi suntem convinși că tipărirea bonului fiscal pe o bucată de hârtie va deveni de domeniul trecutului. MonePOS by AROBS a introdus, de curând, inovația paperless, așa că bonul emis de mPOS este digital. La doar 10 secunde după ce ai apropiat cardul de MonePOS și s-a efectuat plata contactless, poți accesa bonul prin scanarea codului QR apărut pe ecranul POS-ului mobil.
Este adevărat că pentru ambele părți, comerciantul și clientul, bonul este important pentru că reprezintă dovadă legală a plății, dar tehnologia de azi ne oferă și varianta paperless. Digitalizarea serviciilor financiare ne ajută să livrăm același bon fiscal doar că în format electronic, cu 0 consum de hârtie și cu mult mai util.
Am identificat principalele motive pentru care opțiunea paperless trebuie folosită mai des:
Sănătate
Bonurile de hârtie sunt mai nocive decât ne așteptăm pentru organismul uman, iar funcționalitatea paperless ne poate apăra de toxicitatea lor. Hârtia pentru printarea bonurilor se numește “hârtie termală” (thermal paper) care conține fenolii BPA sau BPS. Acești fenoli intră cu usurință în sânge și sunt cunoscuți ca perturbatori ai sistemului endocrin, reducând producția de insulină a organismului. În cazul lucrătorilor comerciali, grupul care intră cel mai des în contant cu bonurile de hârtie, cantitățile de fenoli absorbite de corp pot deveni o adevărată problemă.
De obicei, BPA și BPS sunt folosiți în fabricarea plasticului. Substanțele se pot desprinde din plastic și pot contamina alimentele pe care le depozitează, de aceea BPA și BPS au fost interziși din compoziția fabricării sticlelor pentru bebeluși.
Absorția fenolilor de pe bonul de hârtie este mult mai rapidă față de cazul plasticului, de aceea bonurile de hârtie pot fi periculoase. Funcționalitatea paperless a mpos-urilor ne ferește în totalitate de contactul cu substanțele toxice, livrând bonul în format digital.
Substanțele chimice conținute de bonurile de hârtie despre care discutam anterior nu afectează doar organismul uman, dar și mediul înconjurător. Fenolii fac ca bonurile de hârtie să nu fie reciclabile. În procesul de reciclare, BPA și BPS se scurg în apa utilizată în timpul reciclării și contaminează noile hârtii proaspăt reciclate. De asemenea, substanțele au un impact negativ și asupra mediului înconjurător, contaminând apa și promovând dezechilibre hormonale în viața naturală sălbatică.
Conform unui raport făcut de Beat That Receipt, în Anglia sunt printate anual aproximativ 11.2 miliarde de bonuri, echivalentul tăierii a 200 de mii de copaci, care necesită 1.6 miliarde de litri de apă pentru creștere. Se ridică și problema utilității bonurile printate, deoarece “90% dintre acestea sunt fie pierdute, distruse sau aruncate de către consumatori”. Cum nu pot fi reciclate, bonurile odată pierdute sau aruncate devin deșeuri care ating 10.000 de tone.
Atât cantitățile consumate pentru fabricarea bonurilor de hârtie, cât și cantitățile de deșeuri produse sunt uriașe. Folosirea funcționalității paperless înseamnă 0 consum de hârtie, 0 deșeuri și 0 pericol pentru sănătate. Bonurile digitale sunt mai ușor de operat, mai ușor de păstrat și reprezintă viitorul.
Spre deosebire de consumatori, care se despart rapid și fără probleme de mica bucată de hârtie, pentru comercianți chitanțele sunt multe mai importante sau chiar necesare de păstrat. Sortarea, verificarea și îndosarierea bonurilor este foarte neproductivă și poate irosi mult timp. Adoptarea unei soluții de plată paperless eficientizează această muncă, toate rapoartele și bonurile fiind în registrele digitale ale mPOS-ului. Nu doar operaționalizarea actelor este îmbunătățită, ci sunt eliminate și erorile umane care pot interveni.
Soluția paperless reușește să elimine costurile pentru materialele consumabile – rolele de hârtie și să minimizeze costurile ce implică transportul până la bancă, taxele de depunere a banilor.
Am ales să folosim alternative digitale în activitățile cotidiene, facem transferuri în prin online banking, plătim facturi, achităm digital la magazin, așa că bonurile de hârtie vor fi ca niște dinozauri în viața noastră.
Chiar dacă în articol am vorbit despre nocivitatea bonurilor de hârtie asupra mediului și nu numai, încheiem într-o notă pozitiviă. Datele dintr-o hartă ce analizează defrișările și creșterea pădurilor din ultimii 30 de ani spun că în România procentul de împădurire a crescut cu 8.8%.
Cluj-Napoca
Ciprian Fonoage
Email: [email protected]
Telefon: 0741 227 627