...
Istoria banilor

Istoria banilor, episodul 1 – trocul și apariția banilor

MonePOS by AROBS va publica, în următoarea perioadă, o scurtă istorie a banilor, începând de la troc și până la banii digitali și plățile contactless de azi.

Primul episod este dedicat primelor forme de plată existente în trecutul foarte îndepărtat.

Banii sunt un element omniprezent în viețile noastre de sute de ani, însă banii nu au existat dintotdeauna, la fel nici monedele, nici bancnotele. Scopul lor inițial era de a crea un sistem de valori pentru obiectelor pe care oamenii voiau să le schimbe între ei. Ulterior, banii au devenit mai mult decât un sistem de valori în procesul de vânzare, respectiv cumpărare a bunurilor, și au ajuns în punctul de defini statului oamenilor în societate.

Cum se descurcau oamenii înainte de apariția banilor? – Trocul

Răspunsul este simplu, făceau troc. Trocul presupune schimbul de bunuri sau servicii între oameni pentru a-și suplini anumite nevoi. Acțiunea de troc a apărut acum aproximativ 6000 de ani î. H., pentru că oamenii dispuneau de resurse limitate, iar schimburile erau necesare în triburile din Mesopotamia. Astfel, fenicienii au adoptat și ei sistemul de troc și au început să facă schimburi cu diferite triburi și orașe situate lângă Oceanul Atlantic.

Un bun foarte valoros pentru oamenii din în acele vremuri era sarea. Pentru soldații romani, sarea era atât de importantă încât alegeau să își primească salariul în sare, pe care mai apoi o schimbau cu diverse obiecte. Astfel, cuvântul “salariu” își are etimologia din latinescul “salarium” care se traduce ca fiind “plata în sare”.

Cum arăta trocul? Spre exemplu, soldatul roman își primea sarea, pe care o schimba cu un bucătar pentru mâncare, iar bucătarul o folosea ca troc pentru achitarea chiriei în care locuiește.

Cu toate acestea, trocul nu beneficiază de flexibilitate în stabilirea valorii bunurilor schimbate, dezavantajând una din părțile implicate, pe când un sistem valutar este mai direct și transparent.  

Când au apărut banii ?

În jurul anilor 770 î. H., China renunță la trocul cu obiecte propriu-zise și începe să folosească mici miniaturi reprezentative ale obiectelor schimbate. Miniaturile erau făcute din bronz și se dovedeau a fi mult mai comod și ușor de operat. Putem considera această mobilizare ca fiind premergătoare apariției monedelor sub forma standard cunoscută și de noi astăzi –  cerc format din diferite metale. Cu toate acestea, China a făcut trecerea spre banii de hârtie destul de rapid, urmând ca în 700 î. H. să fi integrat deja bancnotele.

La început, monedele care erau făcute dintr-un amestec de electrum, argint și aur și aveau ștampilate capul unui leu sau al unui taur. Primele monede au fost concepute de regele Alyattes al Lydiei, în perioada 650 î. H. Apariția monedelor a ajutat oamenilor să evalueze mai realist valoarea obiectelor pe care le puneau până atunci la schimb. Așa s-a format primul curs valutar în Lydia, care a ajuns să fie cea mai bogată țară din Asia Mică datorită utilizării banilor în activitățile de comerț din interiorul și din exteriorul țării.

Banii au dus la eliminarea totală a trocului ?

Banii au devenit un mijloc de schimb pentru bunuri și servicii, înlocuind trocul. Cu toate acestea, trocul încă se mai practică, spre exemplu Tailanda, exportă orez în schimbul petrolului primit din partea Iranului.

AROBS Transilvania Software a dezvoltat soluția pentru plăți digitale MonePOS. POS-ul mobil oferă facilitatea de a încasa plăți contactless și paperless. Banii digitali sunt chiar mai ușor de folosit decât banii cash sau schimburile făcute prin troc, doar apropii cardul, iar tranzacția este efectuată în 10 secunde. mPOS-ul funcționează fără conexiune la internet, este portabil și ușor de folosit, ca tu să poți face comerț de oriunde, fără limitări.

Vrei și tu mPOS?

Urmărește-ne și pe social media:

MonePOS-logo-trs

Suntem ONLINE

Copyright © 2021
by AROBS Transilvania Software

Cluj-Napoca

Ciprian Fonoage

Email: [email protected]
Telefon: 0741 227 627