...
Până să ajungem în zilele noastre la plăți contactless, mPOS-uri sau criptomonede, trebuie să explorăm și cum au apărut bancnotele.
Mergând înapoi în timp, acest episod din Istoria banilor by Monepos va dezvălui detalii despre primele bancnote și cum au fost introduse în economie.
Introducerea monedelor a creat flexibilitate pentru cumpărători și comercianți, a determinat creșterea importurilor și a exporturilor, și așa a fost conturat mai bine sistemul de comerț. Cu toate acestea, monedele aveau dezavantaje majore.
Pentru că erau confecționate din diferite aliaje, monedele erau grele și dificil de transportat și, când erau în număr mare în cuferele comercianților, ocupau spațiu.
China a fost prima țară din lume care a început să fabrice și să folosească bancnote în secolul VII. Descoperirea chinezilor nu s-a răspândit în Europa decât 100 de ani mai târziu.
Unitilizarea inițială a banilor sub formă de hârtie era diferită față de cum folosim noi bancnotele astăzi.
Monedele pe care le dețineai trebuiau depuse la bancă, iar banca îți oferea o hârtie care să ateste suma depusă. Pe baza hârtiei respective nu puteai face cumpărături de niciun fel, dar îți puteai retrage în orice moment suma depusă de la orice bancă. În acest fel, oamenii călătoreau cu ușurință având sume mari de bani, fără ca acestea să îi incomodeze. Practic, ceva similar cu cecurile bancare sau ordinele de plată pe care le cunoaștem azi.
O altă modalitate de folosire a banilor de hârtie era comerțul “pe datorie”, cum am spune în limba română. În denumirea sa originală în limba engleză, sistemul I Owe You (IOU) permitea comercianților să vândă prin crearea unei datorii înregistrate pe o hârtie. În majoritatea cazurilor, IOU era folosit ca o acord informal scris, fără obligativitate jurdică. Când era vorba de două business-uri, la IOU se adăugau acorduri formale scrise.
Primele bancnote apărute în spațiul European au fost fabricate în Suedia, de Banca din Stockholm, în secolul 17. În nenumărate cazuri, istoria ne-a arătat că cei care revoluționează un domeniu nu întotdeauna au parte de un final fericit în cariera lor. La fel și în cazul lui Johan Palmstruch, după printarea în exces de bancnote, a creat inflație fără precedent în regatul Suediei. În plus, a ajuns și la închisoare, totuși un final mai fericit decât condamnarea la moarte pe care o primise inițial.
Imprimeria națională a printat prima bancnotă românească în 19 ianuarie 1881. Primii bani de hârtie românești aveau initial valorea de 20 de lei, bancnotă care ulterior a fost scoasă din circulație, dar care va fi reintrodusă cât de curând. Reintroducerea bancnotei de 20 de lei va avea chipul Ecaterinei Teodoroiu.
De-a lungul timpului, bancnotele au început să fie tipărite în două culori (1896), au apărut bancnotele de 1 leu și 2 lei (1915) și s-au folosit diferite materiale de tipărire, spre exemplu ramia sau polimerul. România a fost prima țară din Europa care a printat bancnote pe suport de polimer.
Așa cum monedele au fost eclipsate de apariția banilor de hârtie, acum bancnotele sunt cele vor devin desuete de apariția plăților digitale și a mPOS-urilor.
MonePOS by AROBS este o soluție de plată care îți ajută afacerea ta să accepte plăți contactless din partea clienților. Plățile digitale devin preferate de toată lumea, și de clienți și de comercianți. Cu atât mai mult când plata cu MonePOS durează doar 10 secunde, este și paperless – 0 consum de hârtie, iar tu poți folosi dispozitivul tău POS mobil de oriunde vrei.
Cluj-Napoca
Ciprian Fonoage
Email: [email protected]
Telefon: 0741 227 627