...
banner istoria plăților digitale - episodul 1

Istoria plăților digitale, episodul 1: Apariția cardurilor în primele lor forme

În ultimul deceniu, plățile digitale au devenit indispensabile, având o importanță crucială într-o lume tot mai interconectată și orientată spre tehnologie, oferindu-ne o modalitate rapidă, sigură și comodă de a efectua tranzacții. MonePOS by AROBS oferă o astfel de soluție de plăți contactless, dezvoltată special pentru industriile de mobilitate precum: FMCG, curierat, retail și transport urban.

În perioada următoare, MonePOS by AROBS va prezenta în câteva episoade istoria plăților digitale, de la apariția cardurilor în primele lor forme, și până la plățile contactless de astăzi.

Primul episod surprinde în amănunt cum a luat amploare ideea dezvoltării cardurilor ca răspuns la o necesitate în viața de zi cu zi a oamenilor.

Cunoașterea istoriei plăților digitale ne oferă o perspectivă de ansamblu asupra evoluției modului în care gestionăm și efectuăm tranzacții în era modernă. Să aflăm, astfel, cum a început totul:

Primul card modern a apărut pentru că Frank McNamara și-a uitat portofelul acasă

Da, ați citit bine. Potrivit Forbes, în 1950, cardul Diners Club a devenit primul card de magazin, după ce fondatorul Frank McNamara a fost inspirat de faptul că și-a uitat acasă portofelul în timp ce lua masa în oraș. Împreună cu un partener, Ralph Schneider, a lansat primul card Diners Club, considerat ca fiind punctul cheie pentru apariția cardurilor moderne.

Clienții care dețineau un astfel de card își treceau consumația pe acesta, iar restaurantul trimitea nota de plată către Diners Club. La rândul său, Diners Club trimitea plata direct la banca restaurantului, luând un mic comision pentru tranzacție.

În primul său an de funcționare, Diners Club a ajuns la peste 10.000 de membri și a inclus 28 de restaurante și două hoteluri care acceptau lunar carduri de la clientela de elită. În 1953, cardul Diners Club a fost primul card acceptat la nivel internațional, putând fi considerat un card de încărcare.

Apariția cardurilor de credit – o bucată de hârtie

Deși a început ca o companie de transport de marfă, American Express s-a orientat în cele din urmă către o afacere cu ordine de plată și cecuri de călătorie, care reprezentau un substitut sigur pentru transportul unor sume mari de numerar. Așadar, American Express a dezvoltat primul său card de plată în 1958.

Mai târziu, în același an, Bank of America, cu sediul în California, a luat o decizie prin lansarea unui card BankAmericard pe suport de hârtie. Acesta avea o limită preaprobată de 300 de dolari și era adresat unui număr de 60.000 de clienți din Fresno. În 1966, această inițiativă a fost extinsă la nivelul întregului stat, devenind astfel primul program de carduri de credit licențiat la nivel național.

Ca răspuns la succesul BankAmericard, în 1966, un grup de bănci din California a format un parteneriat cunoscut sub numele de Interbank Card Association (ITC). Împreună au lansat al doilea cel mai popular card de credit, numit mai întâi Interbank Card, iar mai târziu Master Charge, devenit MasterCard în 1979. Ulterior, succesul continuu a dus la înființarea International Bankcard Company (IBANCO) în 1970, pentru a introduce utilizarea cardului de plată la nivel mondial.

Așadar, conceptul unui card de credit care oferea acces la sume disponibile cu recurență a avut succes, întrucât clasa de mijloc din America se bucura de un nou produs financiar care oferea atât confort, cât și un împrumut personal instantaneu. Mai târziu, în 1976, BankAmericard și-a schimbat numele în „Visa”, devenind recunoscut la nivel global.

Rămâi aproape ca să afli cum a evoluat istoria de la apariția cardurilor clasice la dezvoltarea plăților electronice. Dar până atunci, află cum poți fi în pas cu tehnologia cu MonePOS by AROBS!

Tranzacționează în siguranță cu MonePOS. Contactează-ne pentru detalii:

Urmărește-ne pe social media:

MonePOS-logo-trs

Suntem ONLINE

Copyright © 2021
by AROBS Transilvania Software

Cluj-Napoca

Ciprian Fonoage

Email: [email protected]
Telefon: 0741 227 627