...
Încă de la primele experiențe cu utilizarea cardurilor, oamenii s-au gândit la modalități inovatoare de a face tranzacții mai ușoare, mai eficiente și mai sigure. În prezent, cel mai important progres în industria cardurilor de credit a fost înregistrat odată cu apariția sistemelor de plată contactless, datorită tehnologiei NFC (Near Field Communication).
Tehnologia de plăți NFC permite ca cipul unui card de credit să fie citit prin apropierea acestuia de un terminal de plată activat, datorită frecvențelor radio. Rapiditatea și eficiența încheierii tranzacțiilor prin această metodă au determinat extinderea plăților digitale la nivel global.
În ultimul episod al seriei digitale aflăm de ce cardurile cu cip sunt mai sigure decât cele cu bandă magnetică, și cum s-a făcut trecerea la plăți NFC de-a lungul istoriei.
Cu toate că ne raportăm la tehnologia NFC ca fiind una relativ nouă, plățile contactless există încă din anii 1990. La acea vreme, doar câțiva comercianți și retaileri foloseau această tehnologie, potrivit Investopedia.
Autoritatea de transport în comun din Seul, Coreea de Sud, a oferit unul dintre primele sisteme de plată contactless din lume. Lansat în 1995, sistemul a devenit ulterior cunoscut sub numele de UPass, oferind călătorilor o modalitate rapidă și ușoară de a plăti călătoriile cu autobuzul folosind sistemul fără contact.
În 1997, Mobil a implementat un sistem de plată fără contact numit Speedpass, permițând clienților să plătească alimentările de combustibil folosind cartele speciale încărcate cu numerar la benzinăriile participante.
În 2001, se lansează una dintre primele platforme de plăți mobile, FreedomPay, cu mai mulți parteneri, printre care Bank of America și McDonald’s. Un an mai târziu, Philips colaborează cu Sony pentru a elabora standardele pentru plăți NFC.
La 30 iunie 2003 este lansat cardul Oyster de către agenția de transport în comun din Londra, pe care călătorii îl puteau utiliza în metrou. În același an, Mastercard introduce cardurile de plată fără contact. Această metodă de plată a devenit mai populară abia în 2004 și ulterior, odată ce Visa, Mastercard și American Express au început să ofere propriile carduri fără contact.
Deși cardurile de credit magnetice au avut un impact revoluționar în istorie, acestea au ridicat probleme de securitate: informațiile stocate în banda magnetică puteau fi copiate, iar semnăturile puteau fi falsificate. În prezent, majoritatea cardurilor de credit sunt emise cu cipuri EMV. Atunci când acestea sunt asociate cu un cod PIN în locul unei semnături, probabilitatea de fraudă este și mai redusă.
Încercând să facă achizițiile mai sigure și mai convenabile, Google a introdus în 2011 primul portofel mobil – Google Wallet, care stoca informațiile cardului de credit. Apple l-a urmat un an mai târziu cu aplicația Apple Pay.
Securitatea încorporată în utilizarea telefoanelor – cum ar fi codurile de acces, recunoașterea amprentelor digitale sau recunoașterea facială – este concepută pentru a face dificilă utilizarea cardului de credit virtual de către cineva. Astfel, în ultimii ani, plățile cu telefonul au devenit populare la nivel global, folosind opțiunea NFC a dispozitivului.
Cu perspective în continuă evoluție și inovații tehnologice, modul în care interacționăm cu banii și facem tranzacții va continua să se redefinească.
Tehnologia de plăți NFC și contactless va deveni omniprezentă, ceea ce va face ca experiența de plată să fie mai rapidă, mai comodă și mai sigură. Așadar, atât timp cât plățile cu cardul sau telefonul câștigă popularitate, întreprinzătorii trebuie să fie pregătiți în orice moment să le ofere consumatorilor posibilitatea de a plăti așa cum își doresc.
Dacă nu ai încă un un dispozitiv de plăți contactless și paperless MonePOS by AROBS, contactează-ne chiar acum! Alege să închei tranzacții sigure și eficiente, în doar 10 secunde, de oriunde te-ai afla!
Cluj-Napoca
Ciprian Fonoage
Email: [email protected]
Telefon: 0741 227 627