...
autentificare biometrica

Metode de autentificare biometrică în lumea plăților

Când vine vorba de plăți contactless, băncile și companiile Fintech au în vedere cel mai mult securitatea. Autorizarea plăților prin autentificare biometrică este una cele mai noi metode care îmbunătățește considerabil filtrele de securitate. După cum discutam și în articolele anterioare, plata printr-un mPOS rămâne în continuare printre cele mai sigure metode a accepta plățile digitale.

Ce este biometria?

Biometria este considerată o ramură a biologiei, care se îmbină cu tehnologia, pentru aplicarea analizelor statice asupra datelor biologice.

Autentificarea biometrică

În ultimii ani, tehnologia s-a extins cu rapiditate, iar biometria a dezvoltat o serie de filtre de securitate pentru utilizator. Autentificarea biometrică se bazează pe recunoașterea unor proprietăți biologice sau fiziologice ale utilizatorului. Pentru că atributele folosite nu pot fi falsificate, autentificarea biometrică se clasifică a fi cea mai sigură metodă de securitate digitală.

Cel mai adesea, autentificarea biometrică este folosită în industria plăților digitale, iar cele mai cunoscute metode de autorizare a plăților sunt:

  1. Recunoașterea facială – primul sistem de recunoaștere facială a apărut în 1960 și reușea să memoreze trăsăturile principale ale unei persoane dintr-o imagine: ochi, nas, linia părului și gură. Trăsăturile erau introduse manual, iar aparatul reușea doar să le memoreze și să le reasambleze.
  2. Recunoașterea amprenteitouch ID. Apple a fost prima companie care a introdus senzori de recunoaștere a amprentei în butonul de Home al telefonului Iphone 5S.
  3. Recunoașterea vocii vorbitorului – suntem deja obișnuiți cu Siri, Alexa sau alți asistenți virtuali care răspund la comenzile vocale ale utilizatorului, cu care poți conversa, dar recunoașterea vocală există de câțiva ani.

Prima apariție a unui sistem de recunoaștere a vocii a fost în 1952, la Bell Laboratories, cu numele de Audrey iar acesta putea să identifice doar cifrele.

  1. Recunoașterea irisului – irisul este un element unic al oamenilor, iar pentru scanarea sa camera folosește o lumina infraroșie invizibilă pentru a putea detecta modele unice care nu sunt vizibile cu ochiul liber, iar rezultatul final este un set de pixeli.

Când a apărut, de fapt, autentificarea biometrică ?

Dacă aruncăm o privire în trecut, primele initiative așa-zise biometrice au avut loc în anul 500 î.H. când babilonienii semnau folosindu-și amprenta pe tabletele de lut, pentru a aproba tranzacțiile din afaceri.

De abia în 1800, în Franța a fost creat un sistem mai apropiat de noțiunea actuală de autentificare biometrică – sistem care clasifica și compară criminalii pe baza măsurilor corpului. Chiar dacă existau anumite imperfecțiuni în funcționarea sa, acesta a fost primul sistem care folosea trăsăturile fizice ale oamenilor pentru identificare.

Mastercard și noua metodă de plată – wave to pay

Folosind cea mai nouă metodă de plată pe bază de autentificare biometrică creată de Mastercard, clientul poate plăti prin a face cu mâna sau printr-un simplu zâmbet către casa de marcat care are o cameră.

Pentru mai multe detalii despre MonePOS trimite un mesaj pe adresa de e-mail [email protected]

Urmărește-ne și pe social media:

MonePOS-logo-trs

Suntem ONLINE

Copyright © 2021
by AROBS Transilvania Software

Cluj-Napoca

Ciprian Fonoage

Email: [email protected]
Telefon: 0741 227 627