...
Preferi plata contactless, faci transferuri bancare folosind o aplicație, citești despre piața cripto, dar nu știi ce e Fintech? Intrăm în contact cu acest subiect mai mult decât ne dăm seama. Toate cele enumerate fac parte din tehnologia financiară și nu numai!
MonePOS a decis să exploreze parcursul Fintech de la începuturi și până în prezent. Am cercetat apariția uluitoare ale unor facilități care în ziua de azi ar putea părea banale, cum ar fi să apropii cardul de un mPOS.
Fintech are scopul de a ajuta oamenii să își îmbunătățească modul în care își gestionează economiile, cu ajutorul celor mai recente inovații tehnologice. Instrumentele tehnologiei financiare s-au devodevit a fi atât de utile încât au fost adoptate de consumatori, proprietari de afaceri, companii, instuții publice și private, sistemul medical. Rezolvarea serviciilor financiare folosind soluții software a dat naștere tehnologiei financiare, după cum subliniază și numele mixul dintre cele două domenii.
Pentru a fi mai ușor de perceput schimbarea pe care Fintech a avut-o pe parcursul timpului, conceptul a fost segmentat în trei perioade definitorii.
Istoricii confirmă anul 1886 ca an de apariție pentru tehnologia financiară, care a debutat cu invenția pantelegraf. Aparatul poate fi considerat predecesorul faxului și a fost conceput pentru a verifica semnăturile băncilor.
Debutul Fintech a avut loc între anii 1886 – 1967. În această perioadă a fost dezvoltat cablul transatlantic de către Fedwire, iar în 1950 a fost fabricat primul card de credit.
A doua perioadă Fintech avut loc între anii 1967 – 2008 și a fost marcată de apariția primului ATM în 1967, la Barclays. Trecerea de la analog la digital a dat startul în digitalizarea finanțelor.
În 1973 a apărut codul SWIFT – care permitea băncilor să comunice între ele la nivel internațional. Codul SWIFT este imprimat pe carduri și încă se folosește în zilele noastre. El joacă rolul unui ID al băncii emitente a cardului și poate realiza transferuri bancare internaționale, dar în continuare reprezintă o modalitate prin care băncile comunică între ele.
Tot în această perioadă a apărut prima platformă de tranzacționare online – NASDAQ, care punea bazele magazinelor online.
Mai târziu în 1980, introducerea calculatoarelor de tip mainframe au computerizat sistemul bancar. Calculatoarele mainframe aveau o memorie uriașă și erau destinate stocării informațiilor. Așa a luat naștere online banking-ul.
În Europa, Banca Scoției a fost prima entitate bancară care a implementat internet banking-ul în 1983.
În 1990 fenomenul era deja popular și următoarea descoperire majoră a fost e-commerceul, deoarece internetul era tot mai folosit și digitalizarea în creștere.
Zece ani mai tarziu, în martie 2000 este lansat PayPal – prima platformă care facilita plățile online în siguranță.
Începând din anul 2008 și până în prezent, Fintech a fost într-o continuă dezvoltare. Criza din 2008 a adus în atenția oamenilor nevoia de inovare, iar Fintech a fost pregătit.
Imediat în 2009 a luat naștere Bitcoin, prima monedă digitală, începând astfel trendul criptomonedelor.
Tehnologia contemporană a îmbunătățit descoperirile Fintech din trecut, spre exemplu:
La început, inovațiile Fintech erau percepute ca fiind adversarii naturali ale băncilor tradiționale, dar în momentul de față cele două domenii au rupt barierele și colaborează. Conform Statista, numărul start-up-urilor Fintech s-a dublat din 2018 și până în noiembrie 2021.
Inovat în Cluj, proiectul MonePOS by AROBS este un POS mobil care acceptă plăți contactless. Dispozitivul mPOS are funcționalitate paperless – clientul accesează bonul fiscal prin scanarea unui cod QR.
MonePOS deja este complet digital și pregătit pentru societatea fără numerar ce va urma.
Cluj-Napoca
Ciprian Fonoage
Email: [email protected]
Telefon: 0741 227 627