...
Unele aspecte din viața cotidiană, cum sunt plățile contactless, sunt atât de înrădăcinate în rutina noastră zilnică, încât ne este greu să ne imaginăm cum era lumea înainte de apariția lor. În trecut, același lucru era valabil și pentru cei născuți după anii ’70, care începeau să folosească cardurile cu bandă magnetică, lăsând în urmă clasicele carduri de hârtie.
Dacă în primul episod al istoriei plăților digitale am aflat ce situație surprinzătoare a dus la apariția cardurilor în primele lor forme, cel de-al doilea episod este dedicat dezvoltării cardurilor cu bandă magnetică.
Află cum o schimbare aparent simplă a avut un impact crucial asupra tehnologiei financiare de care ne bucurăm astăzi. Am rezumat momentele cheie prezentate de specialiștii IBM, companie pioneră în dezvoltarea benzilor magnetice.
Până la începutul anilor 1970, tranzacțiile cu carduri de credit erau mai mult fizice decât digitale. Fiecare tranzacție era înregistrată prin intermediul unei prese de tipărire minusculă. Aceasta imprima literele și numerele în relief, de pe card pe un formular de hârtie sensibil la presiune, pe două foi. Una dintre copii era trimisă la un centru de procesare, unde un angajat introducea manual informațiile despre cont și vânzări într-un sistem informatic. Totuși, această metodă era nesigură, lentă și predispusă la erori.
În anii 1960, inginerul Forrest Parry de la IBM a fost prima persoană care a aplicat o bandă magnetică pe un card de plastic pentru stocarea datelor. Povestea spune că el încerca să combine o bandă magnetizată cu un card de identitate din plastic pentru oficialii CIA, dar întâmpina dificultăți în găsirea unei soluții. Soția sa, care întâmplător călca haine în acel moment, i-a sugerat să utilizeze fierul de călcat pentru a topi banda magnetică. Și așa a și făcut.
Banda magnetică a accelerat dezvoltarea tehnologiei cardurilor de credit, care gestionează în prezent tranzacții de 6 trilioane de dolari pe an. Inițial utilizată pe biletele de transport în comun din Londra și în sistemul Bay Area Rapid Transit din California, banda magnetică a facilitat înregistrarea și transmiterea imediată, sigură și precisă a informațiilor de identificare. Tehnologia este utilizată astăzi pe scară largă pe cărțile de identitate, permisele de conducere, cardurile de control de securitate și cardurile ATM.
Potrivit Forbes, pe măsură ce cardurile de credit au devenit tot mai populare, au apărut și hoții care foloseau diferite metode pentru a efectua plăți false folosind informațiile cardurilor altora. S-a dezvoltat astfel chiar și o tehnică numită „skimming”, prin care aceștia luau informațiile de pe carduri folosind propriul cititor, furând datele titularului cardului.
Ulterior, o tehnologie mai sigură a fost dezvoltată în Franța în 1984, când microprocesoarele au fost încorporate în carduri care puteau fi citite de terminale de plată specializate. Până în 1994, această tehnologie a fost adoptată în toate cardurile de credit și de debit din Franța. Pentru a asigura protecție suplimentară, era necesară introducerea unui cod PIN sau a unui număr personal de identificare în procesul de plată.
Apoi, alte țări au dezvoltat propriile sisteme de cipuri pentru carduri de credit, însă nevoia unui sistem de plată standardizat a devenit o problemă globală. În 1994, trei procesatori de plăți internaționali, Europay, MasterCard și Visa, au început să dezvolte o specificație globală a cipurilor pentru sistemele de plată. Astfel, în 1996, au fost publicate primele specificații pentru cipurile EMV.
Află din următorul episod al istoriei plăților digitale, cum s-a ajuns de la carduri magnetice la plățile digitale de astăzi. Dar până atunci, rămâi în pas cu tehnologia cu MonePOS by AROBS pentru plăți contacless și paperless, în doar 10 secunde!
Cluj-Napoca
Ciprian Fonoage
Email: [email protected]
Telefon: 0741 227 627